Volg ons

De kracht van focussend schrijvend bij rouwverwerking

Inschrijven

De kracht van focussend schrijvend bij rouwverwerking

door Mariet van de Boer-Maas

In deze workshop leer je hoe je het focussen kunt toepassen in de rouwbegeleiding.

Sinds 16 jaar heb ik een praktijk in begeleiding bij rouw. In mijn manier van werken heb ik het focussen steeds meer geïntegreerd.

Ik merk dat cliënten er baat bij hebben als zij praktische handvaten aangereikt krijgen om het focussen ook in hun dagelijks leven te gebruiken.

Focussen is als methodiek en filosofie ontwikkeld door E. Gendlin, een Amerikaanse psychotherapeut en filosoof. Het is een naar binnen gerichte aandacht voor wat er lijfelijk in je omgaat. Het geven van aandacht aan deze, soms vage, signalen en gewaarwordingen helpt om in contact te komen met je eigen antwoorden, je eigen wijsheid. Focussen is voor mij niet alleen een methodiek maar ook een levenshouding.

In deze workshop staan we aan de hand van de rouwcirkel stil bij het rouwproces. Je krijgt theoretische informatie en middels eenvoudige oefeningen ervaar je hoe het focussen werkt.

Focussen is als methodiek en filosofie ontwikkeld door E. Gendlin, een Amerikaanse psychotherapeut en filosoof. Het is een naar binnen gerichte aandacht voor wat er lijfelijk in je omgaat. Het geven van aandacht aan deze, soms vage, signalen en gewaarwordingen helpt je om in contact te komen met je eigen antwoorden, je eigen wijsheid. Het focussen biedt je inspiratie en een leidraad bij het schrijven.

Schrijven is een vorm om naar buiten te brengen wat je raakt, wat er in jezelf aanwezig is aan herinneringen, gedachten en gevoelens. De pen is een mooi instrument om je verder te helpen in gedachten waar je in rond kunt draaien, in het verwerken van tegenslag of het verwoorden van blijdschap.

In de workshop worden de twee vormen van focussen en schrijven met elkaar verbonden.  Er worden stap voor stap korte eenvoudige focussende oefeningen aangeboden.

Na afloop van de workshop heb je enige kennis van focussen en handvaten om het focussen ook in je dagelijks leven of werk toe te passen.

Voor inspiratie raad ik je het volgende aan:

Boekentips: De kracht van focussen van Ann Weiser Cornell
                  Leren leven met verliezen van Marieke de Bruijn

Schrijf je hier in voor deze workshop

Comments on this entry are closed.